Vuolut

Omat hevoseni ovat olleet vuosia paljasjaloin – Lunalla ei koskaan ollutkaan kenkiä, Assilla ne ehtivät olla yhden talven ennen kuin ostin hänet, Huracan on ollut paljasjaloin nuoruutensa ja ehti olla sitten pari vuotta kengässä kunnes tuli minulle. Ernesti saa myös elää paljasjaloin, tärkeintä minulle on ollut että saan hoitaa niitä säännöllisesti ihan alusta asti.

Olen siis noin kymmenen vuoden ajan perehtynyt erilaisiin tapoihin hoitaa ja vuolla hevosten kavioita. Aluksi kävin muutaman kurssin Ruotsissa Birgitta Färnstrand-Svenskin johdolla (Swedish Academy for Natural Hoof Care Practiotioners) ja hoidin vain omia hevosiani. Opin paljon siitä kun pääsin näkemään miten kavionhoito pitkässä juoksussa vaikuttaa juuri tietyn hevosyksilön elämään.

Muutin tässä välissä Ruosiin, Gotlantiin, Hanna Engströmin luokse. Kaikki heidän 20 hevostaan olivat ilman kenkiä. Tilan isäntä, Ronny Lund, vuoli kaikkien hevosten kaviot ja häntä seuraamalla opin mielenkiintoisia asioita. Pääsin myös laajentamaan kokemustani tilan hevosten kavioiden parissa.

Kun muutin takaisin Suomeen, ympärilleni alkoi ilmestyä ihmisiä, jotka tarvitsivat apua hevosiensa kavioiden kanssa. Sain muutamia asiakkaita ihan vahingossa, kaikilla hyvin erilaiset historiat ja ongelmat jalkojensa kanssa. Innostuin käymään useammilla kursseilla, lukemaan kirjoja ja konsultoimaan muita kavio-osaajia. Tärkeimpiä vuolijoita jotka ovat inspiroineet minua oppimaan ovat Claudia Garner (Equine Soundness Inc.) ja Sarah Hecking, joka on valmistunut Saksassa oppilaitoksesta Deutsches Institut für Huforthopädie.

Nyt vuolut ja kavionhuolto ovat osa työtäni. Kokemuspohjaa on eri hevosten myötä kertynyt, enkä oikein osaa sanoa noudattavani mitään tarkkaa linjaa tässä vuolusuuntausluokittelussa. Teen sen mikä kokemukseni mukaan toimii ja kuuntelen asiakkaan ajatuksia siitä minkälainen kavioeläin on kyseessä.

Pitää muistaa että säännöllinen, tapeeksi usein tehty kavionhuolto on kaiken a ja o – oli hevosella kengät tai ei.

3 vastausta aiheeseen “Vuolut”

Heippa!
Järjestätkö kavioiden vuolukursseja? Olisin erittäin kiinnostunut! En löydä netistä ketään/mitään tahoa, joka järjestäisi käytännön kursseja.

T: Katri Kivelä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s